Followers

:: empat (4) degree ini ::

Assalamualaikum.

Entri ni mungkin agak berguna kepada lepasan SPM dan STPM yang mahu menyambung pelajaran mereka ke peringkat Asasi/Matrikulasi/Diploma/Ijazah.

Berikut adalah 4 degree yang dijangka mempunyai pasaran kerjaya yang banyak dan meluas pada tahun-tahun akan datang. Antaranya ialah:

1. Health Care Degree
- Medical Assistant
-Nursing
-Medical technician 

2. Business Degree
-Accounting/Finance
-Business Administration
-MBA

3. Education Degree
-Curriculum and Instruction Education Leadership
-Special Education
-Teaching certification

4. Technology Degree
-Information technology and Systems
-Network Administration
-Programming and Applications
-Technology Support

++++++++++++++++++++++++

Apa-apa pun terpulang kepada minat anda. Jika pilihan anda itu sememangnya minat anda yang paling mendalam, teruskan. Semoga kita sama-sama berjaya dunia dan akhirat.


-Adios-


27 comments:

Lelaki Ini said...

belajarlah apa pun..
janji dpt pointer tggi!
msti dapat peluang kerja

angga zhan said...

thx for share...
sangat membantu :)

dhiera said...

erk...yeke nursing?
ramai je student nursing complain xda keje sebab dah terlampau ramai student nursing. plus, kebanyakan lambakan student nursing tu dari kolej2 swasta. sampai dorang terpaksa cari kerja dekat singapore.

klo nak jadi nurse, masuk lah kolej kerajaan ok! tak pun, kolej pusrawi ke kolej sime darby ke kolej pantai ke. masuk yang ada hospital sendiri. kalau x, jadilah macam sekarang ni~

norhafizahalias said...

em..... dalam keempat-empat tu, xde yg minat satu pon.. hohohoo..

pening, pening.. =.=

c'axoera said...

business degree!

http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/aku-hanya-mahu-kamoooooo.html

MaYa MustWany said...

yang last tuh..hihih best2..hihihi

CekbOlat-bOlat said...

hmm.. tak tahu lgi nk plih yg mne.. hope someone dtg mmbntu mnjelaskn dgn lbih mndlam =,="

#miracle

teha said...

ade yg minat , tp kena tggu result laa dlu kan.. hahaha !

El-Janna said...

ternyata bidang aku ceburi tiada mknya

FarHANa aZwA said...

yg pnting minat...pointer pn msti tnggi gak hihi

sara pedrosa said...

1 lg engineering..tmbah2 amik EE, market keje molek benar

faizal mohd said...

lelaki ini:

setuju. pointer tinggi plus value added tu penting. :)

faizal mohd said...

Angga Zhan:

sama-sama. :)
mudah-mudahan,

faizal mohd said...

dhiera:

ni sebenarnya peluang pekerjaan untuk pasaran dunia. huhhu :)

plus, bahaya kolej swasta takut takde pengiktirafan kerajaan jek. :)

faizal mohd said...

NorhafizahAlias:

takpe. cari yg minat. hehe :)

faizal mohd said...

c'axoera:

business rulez. hehe :)

faizal mohd said...

maya mustwany:

wah! cik mas amek degree last tu ek?

faizal mohd said...

cekbOlat:

ala search je dekat encik google. hehe :P

faizal mohd said...

teha:

yup. betul tu. :D

faizal mohd said...

El-Janna:

haha. kena amek bidang lain lak la. :)

eh. bukan ko nursing ke?

faizal mohd said...

Farhana Azwa:

setuju! :)

faizal mohd said...

sara pedrosa:

engineering pon ok jugak.

zareliqa afiqa said...

sy amik engineering! suka2! :)

IMANSHAH said...

cikgu2

Cik Lia Lomi said...

wah!, Lia minat business tapi taklah amik course kat atas tu.. ngehhhhh..

lutfi said...

nice info.. boleh bantu adik2 ~

Joe_Hans said...

amek accounting! jom mengira & menyerabutkan kepala! hahahaha

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...