Followers

:: boleh tolong tak? ::

Assalamualaikum.

Entri ni kira entri mengejut jugak la. Almaklumlah, 1 hari 1 entri sahaja. HEHE. Straight to the point, nak tanya tentang status hadis ni. Mungkin Syafiq Ahadin yang suka kentut kat dalam blog ni boleh bantu? Sampai terhakis dinding blog ni. HAHA. 

+++++++++++++++++

Ramai antara rakan di Fb post hadis ni di status mereka. Saya sebelum ni memang tak pernah dengar. Atau mungkin terlepas pandang. Dah cari dalam google. Sepertinya tidak banyak membantu. Jadi, sesiapa yang pernah jumpa tentang status hadis berkenaan, sila bagitahu saya ye.

+++++++++++++++++

Hadisnya: 
"Barang siapa yang berpuasa esok 9 dan 10 Muharram (isnin dan selasa), maka pahalanya bersamaan dengan 2 tahun ibadah dan bagi yang mengingatkan orang lain pula akan mendapat pahala bersamaan dengan 80 tahun ibadah".

Tanpa diberikan sanad atau perawinya. Jadi saya sedikit musykil. Ramai yang tanya di FB Ustaz Azhar Idrus tapi belum berjawab lagi. Mungkin kalau berjawab nanti, saya cuba update-kan di sini. Nak pergi usha Fb ustaz-ustaz Imam Muda pulak. Kot-kot ada yang bertanya soalan yang serupa. 


UPDATE




*Maaf. Tak pandai nak hitamkan nama pemilik-pemilik Fb berkenaan. Harap dimaafi. 
Shukri Putrajaya Manir tanya soalan berkenaan dekat UAI melalui mesej. Kemudian, ustaz jawab sms beliau kata : X (tidak). Ini je update yang boleh diberitahu buat masa ni. :)





Jawapan dari Imam Muda Asyraf. Ustaz tak pernah jumpa dari mana datangnya riwayat tersebut. Dan ustaz kata tak pernah jumpa hadis sepelik tu. 

++++++++++++++++++

Walau apapun, selamat berpuasa sunat pada 9 dan 10 Muharram atau 10 dan 11 Muharram. 


-Adios-

10 comments:

Syafiq Ahadin said...

huuu~~ tak tau~~ tak berani. Pun baru 1st time dengar. Huuu~~ Kerana post di blog saya pasal hadis palsu menyebabkan kita lebih berhati2 dalam tulis hadis. nak tulis pun mesti ada perawi. baru boleh percaya.

Eh, pakcik! Kentut saya harum! #okbai

faizal mohd said...

Syafiq Ahadin:

cepatnya balas. Memang dari tadi dalam tandas blog ni ke hape?HAHA.

Ok2 takpe. Betul tu. Takut jugak nak sebar-sebar benda2 macam ni.

Patutla. Ingatkan ada pasang perfume ke apa dlm blog ni. HAHA :P

Anonymous said...

bro, aku pun tgh tercari2 kesahihan hadis tu. google2 jumpe blog ni. ramai kot yg duk share kat fb. nanti kalo ustaz jawab gtau lah

faizal mohd said...

Anonymous:

InshaALLAH nanti kalau ada jawapan, aku update kat sini.

Joe_Hans said...

sahih atau x nie?? kalau sahih tlong updated yer...

faizal mohd said...

Joe_Hans:

kalau ikot jawapan dari 2 ustaz tersebut, TAK. :)

IMANSHAH said...

tak tahu la plak

faizal mohd said...

Imanshah:

Sebab memang baru ni je kot wujud hadis tu. Entahlah.

MaYa MustWany said...

tuh yang kadang2 mereka2 ni bahaya kan..macam2 sungguh

faizal mohd said...

Maya Mustwany:

sangat bahaya. mengingati tu bagus tapi biarlah dengan sesuatu yang benar.

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...