Followers

Dari Dapur Mak Jemah (episode 04): Masak Kicap Putik Jagung

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.


Resepi ni aku belasah je masak. Masa tu aku disuruh oleh mak aku masak apa yang ada sebab beliau kena pergi Hospital di Temerloh. Aku nampak baby corn a.k.a putik jagung ni. Nak masak ape ek? Pling! Pling! Tetiba keluar resepi ni. =.='


Resepi 04: Masak Kicap Putik Jagung 

Bahan Utama:
1. Putik Jagung |2 paket
2. Bawang Putih |3 ulas
3. Bawang Merah |3 ulas
4. Kicap Kipas Udang Lemak Manis
5. Sos Tiram
6. Tepung Jagung
7. Garam
8. Ajinamoto

Baby Corn with Ketchup

Cara penyediaan:
1. Potong putik jagung mengikut saiz&bentuk mengikut citarasa anda. Basuh dan ketepikan.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tumiskan.
3. Masukkan putik jagung tadi. Tambahkan kicap mengikut citarasa anda.  Tambahkan sos tiram 1 sudu. 
4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Kemudian, campurkan ke dalam putik jagung tersebut. 
5. Tambahkan garam dan ajinamoto.

SIAP!

6 comments:

Edy Fee said...

lama tak mkan putik jagung/haha jagung besar even popcorn.ahhaha

hairy said...

resepi baru..sahur sdp ni..hehe

faizal mohd said...

edy fee:

nak ke? meh datang umah. free je. hehe :)

faizal mohd said...

hairy:

haha. ujian cipta rasa masterchef. hee. :)

ஜ miss klanika ஜ said...

bertih jagung . tggu gi wyg lu

faizal mohd said...

miss klanika:

duk makan depan tv sambil layan propaganza or melodi pon best gak. hahaha

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...