Resepi ni aku belasah je masak. Masa tu aku disuruh oleh mak aku masak apa yang ada sebab beliau kena pergi Hospital di Temerloh. Aku nampak baby corn a.k.a putik jagung ni. Nak masak ape ek? Pling! Pling! Tetiba keluar resepi ni. =.='
Resepi 04: Masak Kicap Putik Jagung
Bahan Utama:
1. Putik Jagung |2 paket
2. Bawang Putih |3 ulas
3. Bawang Merah |3 ulas
4. Kicap Kipas Udang Lemak Manis
5. Sos Tiram
6. Tepung Jagung
7. Garam
8. Ajinamoto
Baby Corn with Ketchup |
Cara penyediaan:
1. Potong putik jagung mengikut saiz&bentuk mengikut citarasa anda. Basuh dan ketepikan.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tumiskan.
3. Masukkan putik jagung tadi. Tambahkan kicap mengikut citarasa anda. Tambahkan sos tiram 1 sudu.
4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Kemudian, campurkan ke dalam putik jagung tersebut.
5. Tambahkan garam dan ajinamoto.
SIAP!
6 comments:
lama tak mkan putik jagung/haha jagung besar even popcorn.ahhaha
resepi baru..sahur sdp ni..hehe
edy fee:
nak ke? meh datang umah. free je. hehe :)
hairy:
haha. ujian cipta rasa masterchef. hee. :)
bertih jagung . tggu gi wyg lu
miss klanika:
duk makan depan tv sambil layan propaganza or melodi pon best gak. hahaha
Post a Comment