Followers

Dari Dapur Mak Jemah (episode 02): Ayam Bakar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.


Resepi yang dikongsi pada hari ini adalah daripada kakak ipar. Sesuai la untuk musim cuti persekolahan kan. Mane tau nak bawak famili pergi bersantai-mantai di tepi sungai sambil bakar-membakar. 

Resepi 02: Ayam Bakar

Bahan Utama:
1. Ayam |2 ekor|

Bahan Kisar:
1. Bawang Besar |10 biji|
2. Bawang Merah |5 ulas|
3. Bawang Putih |1 labu|
4. Halia |sebesar ibu jari|
5. Cili Padi |beberapa tangkai|

Bahan Lain:
1. Serbuk Kunyit |1 senduk|
2. Serbuk Cili |5 sudu|
3. Lada Sulah |1 sudu kecil|
4. Limau Nipis |2 biji|
5. Garam |secukup rasa|
6. Ajinamoto |secukup rasa|

Ayam Bakar Yang Sudah Diperap

Cara Penyediaan:
1. Ayam di potong kepada beberapa bahagian. Bersihkan.
2. Kisarkan semua bahan kisar. Gaul rata bersama ayam yang telah dibersihkan tadi.
3. Masukkan serbuk kunyit, serbuk lada, sedikit lada sulah, garam dan sedikit ajinamoto.
4. Perahkan beberapa biji limau nipis.
5. Ayam yang telah diperap disimpan ke dalam peti sejuk selama semalaman.
SEDIA UNTUK DIBAKAR!


nota tambahan: segala sukatan adalah berdasarkan citarasa sendiri.

2 comments:

Reena Kamarudin said...

Thanx chef pejai :)

faizal mohd said...

Reena Kamarudin:

Cuba, jangan tak cuba~~ Haha.

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...