Resepi yang dikongsi pada hari ini adalah daripada kakak ipar. Sesuai la untuk musim cuti persekolahan kan. Mane tau nak bawak famili pergi bersantai-mantai di tepi sungai sambil bakar-membakar.
Resepi 02: Ayam Bakar
Bahan Utama:
1. Ayam |2 ekor|
Bahan Kisar:
1. Bawang Besar |10 biji|
2. Bawang Merah |5 ulas|
3. Bawang Putih |1 labu|
4. Halia |sebesar ibu jari|
5. Cili Padi |beberapa tangkai|
Bahan Lain:
1. Serbuk Kunyit |1 senduk|
2. Serbuk Cili |5 sudu|
3. Lada Sulah |1 sudu kecil|
4. Limau Nipis |2 biji|
5. Garam |secukup rasa|
6. Ajinamoto |secukup rasa|
Ayam Bakar Yang Sudah Diperap |
Cara Penyediaan:
1. Ayam di potong kepada beberapa bahagian. Bersihkan.
2. Kisarkan semua bahan kisar. Gaul rata bersama ayam yang telah dibersihkan tadi.
3. Masukkan serbuk kunyit, serbuk lada, sedikit lada sulah, garam dan sedikit ajinamoto.
4. Perahkan beberapa biji limau nipis.
5. Ayam yang telah diperap disimpan ke dalam peti sejuk selama semalaman.
SEDIA UNTUK DIBAKAR!
nota tambahan: segala sukatan adalah berdasarkan citarasa sendiri.
2 comments:
Thanx chef pejai :)
Reena Kamarudin:
Cuba, jangan tak cuba~~ Haha.
Post a Comment