Followers

:: yang turun hanya hujan ::

Assalamualaikum.


Hari ni malas nak tanya dah makan ke belum. Tapi nak tanya "dah pergi shoping ke belum? Jom shopping".  Sekarang dengan hanya RM1.00 boleh dapat apa je kan? Kalau dulu boleh dapat gula-gula choclair *betul ke ejaan ni* 10 biji. Sekarang 5 biji pon tak sampai. Nak 10 biji jugak kena tambah lagi duit. 

+++++++++++

Semakin hari, harga barang semakin naik. Kalau tanya economist, bukan harga barang yang naik tapi nilai wang yang sentiasa turun. Yang berpendapatan tu boleh menanggung lagi perbelanjaan harian. Tapi, bagi pelajar yang bergantung pada duit pinjaman macam mana? Syukur, zaman aku belajar dulu, harga barang tak tinggi seperti sekarang. Tapi makan pun kena berjimat juga masa tu. Almaklumlah duit ptptn bayar yuran je, tinggal la beberapa RM untuk makan utk 1 sem + beli buku + enjoy. Eh enjoy tu kadang-kadang je. Itu pon pergi tengok wayang sekali dua je. 

++++++++++++

Kalaulah setiap barangan atau makanan yang kita nak beli tu ada student price kan best. Tunjuk je kad matrik, boleh dapat bayar dengan separuh harga. Kot-kot ada kedai 1Mahasiswa, ala-ala kedai 1Malaysia. Dengan tagline nya "everything you can buy". Eh. Banyak cekadak kau nak harga murah. Silap-silap kena usir pulak. Nyah kau dari sini!!! HaHa. 

++++++++++++

Jadi, bersiap sedia je lah dengan kenaikan harga barang setiap tahun. Yang pasti, yang turun hanya HUJAN.



-Adios-

23 comments:

Reena Kamarudin said...

Huhuhu. Aku bru beli kicap kipas2 harga 5.80 botol kecik. Acane nk taruk byk2 kicap dlm nasi.

Syafiq Ahadin said...

nanti kalau stay kat overseas lagi lah dahsat...

dhiera said...

tahu tak pe, kalau semua barang ada student price kn best~ he

MaYa MustWany said...

kedai 1Malaysia,banyak jimat.hihih

nasib baik duk ngan mak,tak terasa sangat.kikiki

fadh leyanie said...

apa kata usulkan cadangan kepada pihak berwajib tentang kedai 1mahasiswa untuk bajet tahun seterusnya..keh3

hyz said...

yang pasti harga brg x kn turun.... akan meningkat dari semasa ke semasa...

El-Janna said...

best giler mkn pun ade student price. nk request la cm ni hahah

ch000tz axoera said...

hahahah mata aku yang blur or pic ni yang terbalik miahahahaha

Cik Rose Cute said...

BETUL TU...KALAU BARANG MAKIN NAIK...

Nazrul Izzat said...

huuu..kreatif2 "kedai 1mahasiswa".. ^^,

Nazrul Izzat said...

huuu..kreatif2 "kedai 1mahasiswa".. ^^,

TiraPengemis said...

ape nk buat kn...huhu

faizal mohd said...

reena kamarudin:

mahalnya kicap kipas udang. kena jimat, letak sikit jek. hehe :P

faizal mohd said...

syafiq ahadin:

stay kat overseas kena ikat perut la. hehe :D

faizal mohd said...

dhiera:

yup. setuju! haha. :)

faizal mohd said...

maya mustwany:

haha. nanti duduk berjauhan, baru terasa. hehe :P

faizal mohd said...

fadh leyanie:

suara minoriti susah nak didengari. hehe :P

faizal mohd said...

hyz:

setuju sangat-sangat. :)

faizal mohd said...

el janna:

mesti la best. haha. request jangan tak request. :P

faizal mohd said...

ch000tz axoera:

haha. mesti mata ko blur ni. ce pakai spek. hehe :P

faizal mohd said...

cik rose cute:

betul tu kak. kalau harga makin naik, kami la yang merana. :)

faizal mohd said...

nazrul izzat:

hehe. hanya untuk mahasiswa jek. :)

faizal mohd said...

tirapengemis:

hurm tu la. sedih. :(

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...