Followers

Dari Dapur Mak Jemah (Episode 11): Sotong Bersumbat Berkuah


Assalaamualaikum & Salam Sejahtera.

Resepi 11: Sotong Bersumbat Berkuah



Bahan Utama:
1.       Sotong |15 Ekor
2.       Kentang |5 Biji
3.       Lobak Merah |1 Biji


Bahan Kuah:
1.       Bawang Merah |10 Biji
2.       Bawang Putih |5 Biji
3.       Halia |Sebesar ibu jari
4.       Serai |2 Batang
5.       Rempah Kari Daging |1 Sudu Besar
6.       Rempah Kari Ikan |1 Sudu Besar
7.       Jintan Manis, Jintan Putih, Ketumbar
8.       Santan |1/2 Biji Kelapa
9.       Garam
10.   Serbuk Perasa

Cara Penyediaan:
1.       Basuh Sotong dan toskan.
2.       Rebus kentang sehingga empuk dan lenyekkan. Lobak merah dipotong dadu. Gaul rata kentang lenyek bersama lobak merah dan sedikit garam.
3.       Sumbatkan kentang lenyek ke dalam sotong. Ketepikan.
4.       Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
5.       Tumis bahan kisar sehingga garing bersama rempah kari daging, rempah kari ikan dan sebuk jintan manis + jintan putih + ketumbar.
6.       Masukkan santan ke dalam bahan tumis tadi. Biarkan mendidih seketika atau masak sehingga kuah pekat. Masukkan sotong dan biarkan sehingga sotong masak.
7.       Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa.

SIAP! Selamat Mencuba!

No comments:

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...