Assalaamualaikum & Salam Sejahtera
Resepi 10: Cencaru
Bakar Bersumbat Kelapa
Bahan Utama:
1. Ikan
Cencaru |3 Ekor
2. Kelapa
Parut |1 Biji
Bahan Sampingan:
1. Garam
| 1 Sudu: mengikut citarasa
2. Cili
Padi | 10 biji: mengikut citarasa
3. Serai
|1 Batang
4. Bawang
Putih | 2 Ulas
5. Serbuk
Kunyit | 1 Sudu
Cara Penyediaan:
1. Siang
ikan cencaru. Belah di tengah. Basuh ikan dengan bersih. Ketepikan
2. Kisar
serai + bawang putih + cili padi. Gaulkan bersama kelapa parut. Campur sedikit
serbuk kunyit.
3. Sumbat
kelapa parut yang telah digaul sebati tadi ke dalam ikan yang telah dibelah
tengah.
4. Dengan
api yang sederhana, bakar sehingga ikan masak.
SIAP!
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment