Followers

Dari Dapur Mak Jemah (Episode 10): Cencaru Bakar Bersumbat Kelapa


Assalaamualaikum & Salam Sejahtera

Resepi 10: Cencaru Bakar Bersumbat Kelapa


Bahan Utama:

1.       Ikan Cencaru |3 Ekor
2.       Kelapa Parut |1 Biji

Bahan Sampingan:

1.       Garam | 1 Sudu: mengikut citarasa
2.       Cili Padi | 10 biji: mengikut citarasa
3.       Serai |1 Batang
4.       Bawang Putih | 2 Ulas
5.       Serbuk Kunyit | 1 Sudu
Cara Penyediaan:
1.       Siang ikan cencaru. Belah di tengah. Basuh ikan dengan bersih. Ketepikan
2.       Kisar serai + bawang putih + cili padi. Gaulkan bersama kelapa parut. Campur sedikit serbuk kunyit.
3.       Sumbat kelapa parut yang telah digaul sebati tadi ke dalam ikan yang telah dibelah tengah.
4.       Dengan api yang sederhana, bakar sehingga ikan masak.

SIAP! Selamat Mencuba!

No comments:

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...