Assalaamualaikum & Salam Sejahtera.
Bahan Utama:
1. Burung
Puyuh |5 Ekor|
2. Santan
Kelapa |1 Biji|
3. Bawang
Putih |2 Ulas|
4. Bawang
Merah | 3 Ulas|
5. Cili
Giling |5 Sudu|
6. Serai |2 batang|
Bahan Sampingan:
1. Garam
2. Serbuk
Lada Hitam
3. Minyak
Masak
Cara Penyediaan:
1. Basuh
bersih burung puyuh. Gaulkan bersama garam, serbuk lada hitam dan sedikit
minyak masak.
2. Panaskan
ketuhar. Bakar pada suhu 230 darjah selama 30-40 minit.
3. Kisar
bawang putih dan bawang merah dan titikkan serai.
4. Masukkan
bahan kisar bersama santan kelapa dan cili giling ke dalam periuk. Garam
secukup rasa. Masak di atas api yang sederhana. Masak sehingga kuah pekat.
5. Curahkan
kuah percik tadi ke atas burung puyuh yang telah siap dibakar.
SIAP! Selamat Mencuba~
4 comments:
menggigil perut aku bce..yum2.. haha
Anak Pak Muin:
Haha. Kesian ko. :)
subhanallah!!!!
tertelan air liurrr!!! hahahaha...
sedap laa wehhH!!!! nakk jugaaakkkk!!! arghhhH!!!! :)
kirim satu nnt kalo ko mai KL...
ok bagus! baru ada idea nak masak ape malam ni -,-
Post a Comment