Followers

Dari Dapur Mak Jemah (episode 03): Kek Coklat

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.


Resepi ni diajar oleh rakan sekuliah. Mulanya, dia buat untuk berniaga. Tapi beliau sebuk sebagai bekerja sebagai tutor di UPM, bisnes tergendala seketika. Tapi sempat mintak dia tolong ajarkan. 

Resepi 03: Kek Coklat

Bahan Utama:
1. Telur | 2 Biji
2. Gula | 1/2 Cawan
3. Tepung Gandum | 2 Cawan
4. Serbuk Koko | 1/2 Cawan
5. Sodium Bikarbonat | 1/2 Sudu
6. Baking Powder | 1/2 Sudu
7. Susu Pekat | 1/2 Cawan
8. Esen Vanilla | 1/2 Sudu
9. Minyak Masak | 1/2 Cawan
10. Marjerin | 1/2 Cawan
11. Air Panas | 3/4 Cawan

Bahan Topping:
1. Serbuk Koko
2. Air Panas
3. Susu Pekat

Bahan Lain:
1. Rice Cake

Kek Coklat MJ

Cara Penyediaan Kek:
1. Ayak Tepung Gandum & Serbuk Koko. Gaul rata bersama sodium bikarbonat dan baking powder. Ketepikan. 
2. Masukkan telur dan gula ke dalam mesin pemutar dan putar sehingga kembang.
3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan yang telah diayak tadi ke dalam mesin pemutar.
4. Masukkan satu demi satu, susu pekat, esen vanilla, minyak masak dan marjerin.
5. Akhir sekali, masukkan air panas ke dalam adunan.
6. Panaskan air menggunakan periuk kukusan sehingga air mendidih. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan kukuskan selama 20-30 minit.

Cara Penyediaan Topping:
1. Gaul sehingga sebati serbuk koko, air panas dan susu pekat dalam bekas yang berasingan.
2. Sejukkan kek yang telah siap dan tuang ke atas kek tersebut.
3. Taburkan rice cake mengikut citarasa anda. 

SIAP UNTUK DIHIDANGKAN. 


4 comments:

Bitt (doubleIS) said...

perghhh salutt terrornya masak...
saya follower anda yg ke 169 salam singgah ;)

hairy said...

wahh hebat lah kau....

faizal mohd said...

Bitt:

TQ sebab follow.
Tak terrer pon. Just try n error jek. haha

faizal mohd said...

Hairy:

Haha. hebat ape nyelah.

:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...