Followers

Dari Dapur Mak Jemah [Episode 09]: Puyuh Percik


Assalaamualaikum & Salam Sejahtera.


Bahan Utama:
1.       Burung Puyuh |5 Ekor|
2.       Santan Kelapa |1 Biji|
3.       Bawang Putih |2 Ulas|
4.       Bawang Merah | 3 Ulas|
5.       Cili Giling |5 Sudu|
6.        Serai |2 batang|

  
Bahan Sampingan:
1.       Garam
2.       Serbuk Lada Hitam
3.       Minyak Masak

Cara Penyediaan:

1.       Basuh bersih burung puyuh. Gaulkan bersama garam, serbuk lada hitam dan sedikit minyak masak.
2.       Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 230 darjah selama 30-40 minit.
3.       Kisar bawang putih dan bawang merah dan titikkan serai.
4.       Masukkan bahan kisar bersama santan kelapa dan cili giling ke dalam periuk. Garam secukup rasa. Masak di atas api yang sederhana. Masak sehingga kuah pekat.
5.       Curahkan kuah percik tadi ke atas burung puyuh yang telah siap dibakar.
SIAP! Selamat Mencuba~



:: link entri ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...